Blauw: de kleur van vertrouwen

Blauw: de kleur van vertrouwen

Feeling blue dat de zomer voorbij is? Absoluut niet nodig, september brengt immers vaak interessante veranderingen en nieuwe kansen met zich mee. Vertrouwen in jezelf en anderen is cruciaal om deze kansen te grijpen. En laat blauw nu net de kleur van vertrouwen zijn. Zo krijgt feeling blue een leukere betekenis, toch?

Vertrouwen: krachtig en kwetsbaar tegelijk

Vertrouwen is voor mij een essentieel aspect. In mijn persoonlijke leven, onder vrienden, … maar zeker ook op de werkvloer. Want als coach beleef ik vaak vanop de eerste rij wat (hernieuwd) vertrouwen teweeg kan brengen. Maar hoe kan je vertrouwen opbouwen en hoe kan je het behouden? Ik geef je graag enkele concrete tips voor 3 lagen van vertrouwen.

Vertrouwen in jezelf

Zoals zo veel andere emoties of overtuigingen, begint vertrouwen bij jezelf. Het is de basis van je professionele en persoonlijke groei, maar het is ook het fundament om anderen te kunnen vertrouwen. Maar hoe bouw je zelfvertrouwen op? En hoe behoud je het?

  1. Doe aan zelfreflectie
    Neem regelmatig de tijd om na te denken over je capaciteiten, prestaties en groei. Wat zijn je sterke punten? Waarin wil je jezelf verbeteren? Door bewust stil te staan bij je eigen ontwikkeling, versterk je je zelfvertrouwen.
  2. Falen is een optie
    Zie fouten niet als mislukkingen, maar als kansen om te leren. Elke fout brengt je een stap dichter bij succes. Deze ingesteldheid helpt je om te blijven vertrouwen op je eigen capaciteiten – zelfs als het even moeilijker gaat.
  3. Vier je successen
    Heb je dat moeilijk gesprek eindelijk aangedurfd? Of is die uitdagende taak goed volbracht? High five! Vier kleine en grote overwinningen. Zo versterk je je zelfvertrouwen en ben je extra gemotiveerd om door te gaan.

 

Vertrouwen in medewerkers en het bedrijf

Vertrouwen is ongetwijfeld de ruggengraat van een succesvolle samenwerking. Zonder vertrouwen ontstaat er onzekerheid en inefficiënte samenwerking. Daarom zijn een positieve sfeer en onderling vertrouwen zo belangrijk binnen je team.

  1. Communiceer duidelijk
    Transparante en open communicatie zorgt dat je team weet wat er van hen wordt verwacht en waar het bedrijf naartoe gaat. Dit betekent niet alleen duidelijke instructies geven, maar ook ruimte creëren voor feedback en vragen.
  2. Geef verantwoordelijkheid
    Geef elk teamlid eigen verantwoordelijkheden. Wanneer collega’s zien dat anderen consequent hun beloftes nakomen, zal het wederzijds vertrouwen alleen maar groeien.
  3. Toon je kwetsbare kant
    Kwetsbaarheid wordt nog al te vaak gezien als een zwakte. Nochtans kan het vertrouwen alleen maar toenemen als je je kwetsbaar opstelt. Je toont dat je ook maar een mens bent door eerlijk te zijn over fouten en onzekerheden. Bovendien creëer je ruimte voor anderen om hetzelfde te doen.

 

Vertrouwen in vrienden en familie

Ik hoef het je niet te vertellen: vertrouwen is de kern van elke sterke vriendschap of familieband. Ook hier zijn er drie elementen die dat vertrouwen kunnen versterken.

  1. Wees eerlijk en open
    Je gedachten, gevoelens en zorgen kunnen delen zonder in te zitten met een oordeel? Dat is pas een hechte band. Stel je open voor deze gesprekken en je zal zien dat de band sterker wordt.
  2. Ondersteun elkaar
    Vrienden en familie zijn er voor elkaar. Kan jij altijd op hen rekenen en vice versa? Dan is het vertrouwen waarschijnlijk groot. Want of het nu is om goed nieuws te delen of voor een oppeppertje in moeilijke tijden, je steunt elkaar door dik en dun.
  3. Wees 100% jezelf
    Helemaal jezelf kunnen en mogen zijn, versterkt elke relatie. Kwetsbare momenten delen versterkt het wederzijdse vertrouwen.

 

Blauw van vertrouwen

Of het nu op kantoor of thuis is, vertrouwen moet altijd van twee kanten komen. Je kwetsbaar opstellen is de basis om dat wederzijdse vertrouwen te creëren. Ik nodig je graag uit om even stil te staan bij manieren om het vertrouwen binnen je team te versterken of te werken aan je vriendschappen.

Hou gerust het symbolische blauw in gedachten en maak samen een wandeling aan zee, brainstorm onder een blauwe hemel of nodig mij eens uit op een blauwe maandag. Ik begeleid je met veel plezier om het vertrouwen op de werkvloer te versterken.

 



Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief.